BERLIJN – Berlijn Brandenburg is zaterdagmiddag officieel geopend, maar niet zoals het gepland was. Een EasyJet- en een Lufthansa-Airbus zouden op spectaculaire wijze tegelijkertijd landen. De weersomstandigheden gooiden echter roet in het eten: door laaghangende wolken was er niet genoeg zicht om dat veilig te doen. Daarom landde eerst EasyJet, en pas drie minuten daarna Lufthansa.

Hoewel Berlijn Brandenburg er in dit geval niks aan kan doen, past het wel bij de lange rij tegenslagen en mislukkingen die de luchthaven al gekend heeft. Brandenburg zou eigenlijk al in 2011 opengaan, maar door een combinatie van constructie- en brandveiligheidsproblemen, wanbeleid en corruptie is dat negen jaar later geworden. Dat heeft het imago van Duitse gründlichkeit aangetast, mede door de uitgebreide internationale media-aandacht hiervoor.

De Duitse hoofdstad heeft nu wel een mooie nieuwe luchthaven, met een capaciteit voor 40 miljoen passagiers, die het iconische maar ook verouderde Tegel Airport vervangt en waarin het naastgelegen Schönefeld is opgegaan als Terminal 5. Het echt nieuwe deel van de luchthaven bestaat uit Terminal 1 en 2. Eerstgenoemde is nu geopend, Terminal 2 blijft door een gebrek aan passagiers vanwege de coronacrisis nog even gesloten.

Zaterdagavond landen de eerste reguliere vluchten van EasyJet op Brandenburg, en die vertrekken zondagochtend. In de komende week volgen andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Turkish Airlines en Qatar Airways op 1 november, Lufthansa op 7/8 november, KLM op 8 november en Brussels Airlines op 9 november. Volgend weekend gaat Tegel Airport definitief dicht. Dat wordt een bedrijven- en universiteitsterrein.