SCHIPHOL – Het aantal passagiers op alle Nederlandse luchthavens is het afgelopen kwartaal met meer dan 75 procent gedaald. Dat meldt het CBS. Normaalgesproken zouden er zo’n 23 miljoen reizigers in het vliegtuig stappen, nu waren dat er slechts 5,5 miljoen.

Door het versoepelen van de coronamaatregelen in enkele landen nam het aantal reizigers in het derde kwartaal wel iets toe ten opzichte van het dramatische tweede kwartaal. De meeste passagiers reisden via Schiphol (4,5 miljoen), gevolgd door Eindhoven (724.000). Het overige deel maakte gebruik van de luchthavens van Rotterdam, Maastricht en Groningen.

De bezettingsgraad van de vliegtuigen wisselde: in de zomermaanden juli en augustus waren de meeste vluchten halfleeg, in september waren de toestellen gemiddeld 41 procent vol.

Verschuiving
De afgelopen drie maanden vlogen veruit de meeste reizigers naar een bestemming binnen Europa: 87 procent. Normaalgesproken ligt dan aandeel op 74 procent. Door de reisbeperkingen werd er nauwelijks naar Azië of Noord- en Zuid-Amerika gevlogen.

Binnen Europa was Groot-Brittannië de populairste bestemming, gevolgd door Spanje en Italië.